Вкриваємо рослини з розумом

No Comments

Помилка № 1

Чомусь багато дачників, особливо недосвідчені, вважають, вкривати на зиму потрібно всі рослини – мовляв, кашу маслом не зіпсуєш, нехай собі зимують в «коконі», гірше не буде. Однак, вони не беруть до уваги, що більшість посаджених культур на ділянці – районовані, а також те, що рослини мають властивості швидко адаптуватися до навколишніх умов. Суворі умови зими загартовують рослини, при цьому «невкутані» кущі або дерева менш схильні до атак шкідників. Вкривати потрібно тільки ті культури, які дійсно цього потребують, таких звуть «гості з півдня»:троянди;клематиси;виноград;туї «дитячого» віку до 5 років;Молоді кущики агрусу, смородини, жимолості та інших чагарників, посаджені під зиму в цьому ж сезоні.

Помилка № 2

Вкривати рослини потрібно з розумом: щоб не було нестерпно боляче по весні, коли ви зніміть покривний матеріал. Знову ж таки, чомусь в умах дачників вкоренилася наступна думка: якщо кущ або квітка укриті, значить, що вони з стовідсотковою гарантією успішно перезимують. Це далеко не так.Найголовніший ворог для ваших ростюшок – це не сорокоградусні морози, а температурні «гойдалки», коли бувають різкі перепади показників температури між днем ​​і вночі або навіть протягом дня – що в умовах постійно мінливого клімату далеко не новина. Коли тепло, починається сокорух, волога також накопичується в грунті, а після, після удару морозу, вона замерзає. Корінці тріскаються, даючи «зелене світло» патологічним бактеріям, рослини вимерзають. На жаль, картина, коли дачники по весні виявляють, що їх смородина або півонії не перенесли зими, нерідкі. Тому мало укрити кущі на зиму – важлива комплексна підготовка культур до зими. До неї відноситься і осіння обрізка, перекопування і розпушування грунту, своєчасне внесення підживлення, правильний вибір місця посадки тієї чи іншої культури і так далі.

Помилка № 3

Дуже часто садівники думають, що низькорослі рослини не потребують повноцінного укриття – їх досить просто підгорнути. Насправді це тільки півсправи, все ж краще підготувати хороший «курінь» для тих же троянд, наприклад. Чому горбок не може добре захистити квіти від вимерзання? Земля краще проводить тепло, ніж торф або тирса, тому, якщо ви вирішили підгорнути рослини на зиму, то краще використовувати для цієї мети мульчуючі матеріали – торф, тирсу, стружки, солому. По весні вони захистять коріння від зайвої вологи, а взимку пом’якшать дію низьких температур. Однак, спорудити хороший «курінь» поверх такого укриття буде не зайвим – підгортання лише додаткова міра по підготовки рослини до зими.

Помилка № 4

Ялиновий лапник і листя – переможці в номінації «найкраща мульча». Дійсно, що лапник, що опале листя добре справляються з поставленими завданнями: вони захищають рослини від мокрого снігу та дощу, пом’якшують дію «температурних гойдалок», крім цього в процесі формується добре вентильований повітряний оболонка, що дає кущах і квітам додаткове тепло. Але, не забувайте, що разом з гіллям на ділянку можна занести як шкідників, так і захворювання, та й заготовити його в достатній кількості досить проблематично. А листя швидко перепріває, і свої захисні функції несе лише нетривалий час. Тому, якщо ви в якості мульчують матеріалу вибираєте опале листя, то найкраще на цю роль згодяться листя берези, дуба або клена – час їх розкладу найтриваліше.

Помилка № 5

Нетканий матеріал – не панацея! Улюблений багатьма дачникам спандбонд приніс великі розчарування: дуже велике число садівників після «розкутування» кущів по весні виявляли лише згнилі останки. Чому так відбувається? Неткані синтетичні матеріали повітронепроникні, тому рослини під ними позбавлені можливості дихати. При цьому спандбонд в морози промерзає – а разом з ним і ті частини рослин, які знаходяться в тісному контакті з покривним матеріалом. Вихід є – дуже хороший спандбонд як укриття на «курінь», коли немає безпосереднього стикання гілочок рослин з матеріалом. При щільному закутуванні пагонів, як, наприклад, коли ви готуєте до зимівлі лози винограду, спандбонд не годиться. Краще скористатися щільним обгортувальним папером або мішковиною.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...