Які овочі посадити в тіні

No Comments

Ревінь – овоч універсальний, стебла його кислі, проте стебла можна використовувати для супу, так і для десерту. Кущі ревеню прекрасно ростуть в тіні, головне не забувати їх поливати. Ревінь розмножується частинами кореневища, в цьому випадку кущик швидко розростається, набирає масу, формує соковиті стебла, а ось якщо розмножувати насінням, то до першого справжнього врожаю доведеться почекати пару років.

Салатні культури – листові салати, качанні салати, рукола, шпинат, щавель, мангольд, гірчиця листова і крес-салат, добре ростуть на ділянках розташованих в тіні. Звичайно рекордного врожаю, такого як ви можете отримати на сонячній на грядці, ви не побачите, але зате зрізати листочки можна не поспішаючи, в тіні вони довго залишаться свіжими і не дадуть гіркоту.

Черемша, всього декьлька листочків в весняному салаті і ви отримаєте велику порцію вітамінів. Черемша іноді в тіні росте навіть краще ніж на сонячній грядці, адже в природному середовищі вона розташовується часом під листям високих дерев.

. . . .

Часник. Врожай з затіненого ділянки буде невеликим, зубчики дрібними, зате дуже смачними і ароматними і чудово підійдуть як приправа до страв або салатів.

Зелень і пряні трави, не всі, звичайно, не базилік, не тимян, не здатні рости в затінених умовах і можуть загинути, а більш прості трави – кінза, кучерява петрушка, селера, материнка, м’ята, естрагон, ароматна меліса, любисток, можуть рости в тіні.

Буряк – часто йому віддається чи не найкраще місце, це марна трата площі, навіть в тіні буряк може дати непоганий врожай, звичайно, якщо вам не потрібні коренеплоди-гіганти. У цих умовах коренеплоди столового буряку будуть середніх розмірів, зате більш соковитими і ніжними.

Пастернак і коренева петрушка, вони теж непогано ставляться до тіні, а якщо це місце зрідка бувають промені сонця, то прекрасно подвійно, вже тоді без врожаю ви не залишитеся точно.

Багаторічна цибуля типу Шнітт-цибуля, в тіні зелень стане ще більш соковитою. Помічено, що Шнітт-цибуля в тіні розростається навіть активніше ніж на сонці, вона в короткий термін може зайняти відведену йому площу, та й цвіте він там цікавіше.

Боби і кущова квасоля, звичайно, не всі, а тільки деякі, найбільш тіньовитривалі сорти, з кожним роком все більше їх з’являються. В насіннєвому магазині купуйте тіньовитривалі сорти, не розчаруєтеся точно. Особливо вдалим може бути врожай у тих рослин, що висаджені під кроною дерева, при цьому і дереву буде користь, адже бобові культури накопичують азот в грунті, а їх бадилля є чудовим добривом.

Хрін – справжній мешканець тіні. Сміливо висаджуйте його в найбільш затіненій частині ділянки, де грунт до цього був пустий де навіть бур’яни не хотіли рости. Навіть там хрін сформує шикарний врожай найніжніших і соковитого листя і коренеплодів, використовуваних для різних видів консервації.

Джерело.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...